Kostenloser Versand bei Erstbestellung mit dem Code BERRIE23

100 -vuotias ja täynnä elinvoimaa - Okinawan saaren salaisuus

Yle TV1 Prisma 13.6.2018
BBC – Dokumentti How to stay young

 

Miten ravinto voi vaikuttaa pitkäikäisyyteen ja  aivojen terveyteen vanhuusikään asti? Okinawan saarella Japanissa dementiapotilaita on vain puolet muuhun maailmaan verrattuna ja yksi selitys sille lienee ruoka. Mikä okinawalaisten ruoassa selittää aivojen terveyden ja pitkän iän? Professori Craig Willcox on perehtynyt paikalliseen ruokavalioon. Tutkiessaan satavuotiaita Willcox löysi vihanneksen jota hän arvelee avaintekijäksi. Purppurabataatti on ollut okinawalaisten lempiruokaa jo pitkään. Okinawalainen syö purppurabataattia keskimäärin yli puoli kiloa päivässä. Professori Willcox uskoo että bataatti selittää osaltaan Okinawan alhaiset dementialuvut sekä 80 prosenttia pienemmän sydäntautiriskin. Purppurabataatti pitää verisuonet hyvässä kunnossa. Okinawan vanhukset voivat paljon paremmin kuin länsimaiset ikätoverit.
Shinpuku Tamakay (yläkuvassa) saa runsasti ravinteita ruoastaan. Purppurabataatti on hänen lempiruokaansa. ”Siitä tulee todella virkistynyt olo.” Tamakay on loistava roolimalli ikääntyville. Satavuotias, joka suhaa mopolla paikasta toiseen. ”Hänen ruokavalionsa tukee terveellistä ikääntymistä”: sanoo professori Willcox. 

Purppurabataatti muodostaa
pääosan (69%) keskimääräisen
okinawalaisen päivittäisestä
ruokavaliosta.

Mitä sellaista purppurabataatti sisältää, mikä tekee siitä voimaruokaa? Tohtori Paul Kroon työskentelee Quadram-ruokatutkimusinstituutissa. Hän tutkii yhdisteitä, jotka saattavat selittää, miksi purppurabataatti on niin tehokasta. Etsimme erityisiä yhdisteitä, joita on tietyissä kasviksissa: antosyaniineja. Antosyaanit ovat tiettyjen kasvien solujen väriaineita. Purppurabataatti saa niistä värinsä. Paul uskoo, että nämä yhdisteet edistävät aivojen terveyttä Okinawalla. Antosyaanit näyttävät ylläpitävän valtimoiden joustavuutta. Kun ihminen ikääntyy, verisuonet jäykistyvät. Siksi verenpaine nousee ja veri kiertää huonommin, jolloin ravintoaineet kulkeutuvat huonommin kudoksiin. Verenkierto on tärkeää aivoille, jotka tarvitsevat ravintoaineita ja happea, sekä eri aineiden kuljettamista pois aivoista. Antosyaanit pitävät valtimot joustavina, mistä elimistö ja aivot hyötyvät monella tavalla. Antosyaanit saattavat myös alentaa kolesterolia. Purppurabataattia ei tunneta laajasti. Mitkä muut ruoka-aineet vaikuttavat samalla tavalla? Esimerkiksi tummat rypäleet ja punakaali ja jotkin hedelmät. Marjoista erinomaisia antosyaanien lähteitä ovat mustikka, karhunvatukka, mustaherukka ja mansikka. Marjoissa antosyaanipitoisuus on kaikkein korkein erityisesti villimustikassa.

Pitäisikö ruokavalioon lisätä tummia kasviksia? Jos haluamme samalle tasolle kuin Okinawalla, jossa purppurabataatti on peruselintarvike, täytyy syödä paljon mustikkaa, karhunvatukkaa ja mustaherukkaa. Ruokavalioon voi myös vaihtaa enemmän antosyaanin lähteitä. Voit ottaa vihreiden kasvisten sijasta violetteja, vihreän omenan sijasta punaisen ja syödä päärynän ja banaanin sijasta mustaherukoita ja mustikoita. Onneksemme aivojen ja sydämen kuntoa voi edistää ja aivojen ikääntymistä hidastaa syömällä enemmän kasviksia, etenkin violetin värisiä. 
 

Craig Willcox
Okinawan kansainvälinen yliopisto
Paul Kroon
Quadram-instituutti, Norwich