Kostenloser Versand bei Erstbestellung mit dem Code BERRIE23

Mistä marjojen värit tulevat?

Hedelmän- ja Marjanvilljelijöiden liitto  hmlry.fi
14.08.2019
Linkki artikkeliin

Loppukesän marjat ovat maun lisäksi myös kauniita katsottavia. Kasville värien tarkoitus on houkutella eläimiä syömään marjoja ja levittämään samalla kasvin siemeniä. Värit myös suojaavat kasveja liialliselta auringon UV-säteilyltä. Väriaineita tutkitaan tällä hetkellä erittäin runsaasti, sillä niillä arvellaan olevan useita terveysvaikutuksia myös ihmisille. Marjojen oranssit, keltaiset ja punaiset sävyt ovat peräisin karotenoideista. Ne ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, joita tunnetaan noin 600 erilaista. Marjan sävy muodostuu yleensä usean erilaisen karotenoidin yhteisvaikutuksesta. Tunnetuin karotenoidi on beetakaroteeni, joka toimii A-vitamiinin esiasteena. A-vitamiini on tärkeää erityisesti silmien terveydelle. Oranssi tyrnimarjasisältää marjoista eniten erilaisia karotenoideja, myös beetakaroteenia. Mansikassa on karotenoideihin kuuluvaa luteiinia.
Punaiset, siniset ja violetit sävyt ovat peräisin antosyaaneista. Ne ovat flavonoideihin kuuluvia vesiliukoisia väriaineita, joita tunnetaan ainakin 500 erilaista yhdistettä. Mustikan ja mustaherukan sininen väri on peräisin delfinidiini-nimisestä antosyaanista, mansikassa on antosyaaneihin kuuluvaa pelargonidiinia. Antosyaaneja on myös punaherukassa, vadelmassa ja omenan kuoressa. Omenan Pekka-lajikkeella antosyaaneja on myös hedelmälihassa.

Aurinko tuo värin pintaan

Antosyaanit kehittyvät marjaan sen kypsyessä ja samalla lehtivihreän määrä vähenee. Oletko huomannut, että omena ja mansikka punertuvat ensin auringon puolelta? Antosyaanien valmistamiseen vaaditaan runsaasti auringon valoa ja sokereita. Monien antosyaanien väri saattaa muuttua happamuuden mukaan. Antosyaanit ovat yleensä punaisia happamassa ympäristössä ja pH:n noustessa neutraaliksi muuttuu väri violetin kautta siniseksi. Jotkut antosyaanit ovat emäksisessä ympäristössä kokonaan värittömiä. Mustikkatahraa voikin yrittää häivyttää esimerkiksi ruokasoodan ja veden liuoksella.
Sekä karotenoidien että antosyaanien arvellaan toimivan elimistössä antioksidantteina eli suojaavan soluja hapen haitallisilta vaikutuksilta. Väriaineiden terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina erittäin paljon, ja tutkimustulokset esimerkiksi syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevistä vaikutuksista ovat olleet lupaavia. Värit säilyvät marjoissa kuumennettaessa tai pakastettaessa melko hyvin. Erivärisiä marjoja kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti. Suositusannos on vähintään 2 desilitraa päivässä.

"Mitä enemmän väriä, sen parempi" – tutkijat löysivät marjojen väriaineista uusia terveysvaikutuksia

yle.fi
Anna Ronkainen 8.5.2018
Linkki artikkeliin

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan marjojen väriaineista voi olla mahdollista kehittää uusia lääkkeitä esimerkiksi paksusuolensyövän hoitoon.

Mitä enemmän marjassa on väriä, sen parempi, sanoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla Itä-Suomen yliopistosta. Jo ennestään tiedetään, että marjoilla on runsaasti terveysvaikutuksia, mutta nyt tutkijat ovat tehneet uusia havaintoja marjojen luonnostaan sisältämien väriaineiden terveellisyydestä.
Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaa viitteitä siitä(siirryt toiseen palveluun), että marjojen väriaineista eli antosyaaneista voi uuden tiedon mukaan olla mahdollista kehittää uusia lääkkeitä esimerkiksi haimasyövän ja paksusuolensyövän hoitoon.
Tutkimuksen mukaan antosyaanit lisäävät sirtuiini 6-entsyymin aktiivisuutta syöpäsoluissa. Tämän entsyymin säätely saattaa tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Erittäin terveellisiä kuoria ei kannata siivilöidä pois

Väriaineita on useissa kotimaisissa marjoissa, mutta erityisen paljon niitä on mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa. Yhdisteitä on tutkijoiden mukaan erityisesti marjan kuorissa. Ne ovat erittäin terveellisiä, joten kuoria ei kannata esimerkiksi keitettäessä siivilöidä pois.
– Ei siis kannata välittää, jos hampaat mustuu mustikasta. Se on terveellistä, nauraa Rahnasto-Rilla.
Pakastaminen ja marjan ikä vähentävät marjojen terveellisten ainesosien määrää, mutta eivät tuhoa niitä kokonaan.
– Kuivaaminen on hyvä keino säilöä marjoja. Siten terveelliset ainesosat säilyvät paremmin.
Sirtuiiniin liittyvää tutkimusta on tehty Itä-Suomen yliopistossa jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolloin ryhdyttiin etsimään uusia lääkeaineita, joilla sirtuiineihin voisi vaikuttaa. Tutkimus on edelleen alkuvaiheessa, mutta Rahnasto-Rillan ja Lahtela-Kakkosen mukaan tuoreet tiedot antavat lähtökohtia lääkkeiden kehittämiselle.
Suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa oli mukana Itä-Suomen yliopiston ja National Institute on Aging –tutkimuskeskuksen tutkijoita.

 

Tutustu tuotteisiimme täällä