Tietoa marjoista – Roberts Berrie

Pohjolan voimaruokaa

Pohjoisen marjojen ainutlaatuisuus löytyy niiden väriaineyhdisteistä eli polyfenoleista. Niiden terveyshyödyt saat nauttimalla eri marjoja joka päivä.

 

  • Kylmä pohjoisen talvi pitää luonnon puhtaana ja kasvit terveinä

  • Valoisan kesän aikana pohjoisen marjat muodostavat suojakseen polyfenoleja (väriaineyhdisteitä).

  • Lyhyt, intensiivinen kasvukausi antaa villimarjoille myös voimakkaan ja ainutlaatuisen maun.

  • Suurin osa polyfenoleista on marjan kuoressa ja siemenissä.

Polyfenolit

Polyfenolit eli väriaineyhdisteet ovat vahvoja antioksidantteja jotka suojelevat solujamme vaurioilta ja kehoamme sairauksilta estämällä vapaiden radikaalien muodostumisen. Marjat ovat paras ja monipuolisin polyfenolien lähde suomalaisille.
Marjoja tulisikin nauttia vähintään 2dl päivässä monipuolisesti.
Katso videolta Marjatohtori Sari Häkkisen haastattelu.

Mitä enemmän väriä, sen parempi

Marjoissa on paljon polyfenoleja, joista tärkeimpiä ovat antosyaanit ja muut flavonoidit.
Antosyaanit ovat vesiliukoisia flavonoideja, jotka tuovat marjalle sen punaisen, sinisen tai mustan värin. Mitä tummempi marja, sitä enemmän siinä on antosyaaneja. Erityisen paljon niitä on mustikassa, mustaherukassa, aroniassa ja variksenmarjassa, kertoo marjojen terveysvaikutuksia tutkinut Riitta Törrönen
Marjojen terveysvaikutukset

Useat in vitro/ei-kliiniset ja kliiniset tutkimukset osoittavat, että marjoilla ja/tai niiden erilaisilla polyfenolisilla, bioaktiivisilla osilla voi olla sairauksia ennaltaehkäiseviä vaikutuksia

Villimustikka Puolukka Karpalo Lakka Tyrni Mustaherukka Mansikka Vadelma
Diabetes, tyyppi 2
Syövät
Iän aiheuttama oksidatiivinen stressi
Matala-asteinen tulehdus
Sydän- ja verisuonitaudit

Marjoilla on hyödyllisiä vaikutuksia elimistöön ja terveyden ylläpitoon.

Villimustikka Puolukka Karpalo Lakka Tyrni Mustaherukka Mansikka Vadelma
Aivot
Virtsatie
Iho ja limakalvot
Silmät
Ruoansulatuskanavan ja suoliston bakteeritasapaino
Immuunijärjestelmä
Katso lähteet taulukon tietoihin
Marjat
Korkean polyfenolipitoisuuden lisäksi kaikilla pohjoisen marjoilla on monia muitakin hyviä terveysvaikutuksia.
Villimustikka Villimustikan mustansininen kuori ja malto ovat täynnä luonnollisia sinisen värin antavia polyfenoleja (antosyaaneja) eli väriaineyhdisteitä, kun taas pensasmustikka on sisältä hailakan vaalea.Villimustikka sisältää myös C- ja E-vitamiineja ja on hyvä ravintokuidun lähde.
Puolukka Puolukka sisältää useita polyfenoleja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan laajasti. Siinä on myös E-vitamiinia ja runsaasti magnesiumia. Puolukka on erinomainen ravintokuidun lähde.
Karpalo Raikkaan ja kirpeän makuinen karpalo on hyvä polyfenolien ja ravintokuidun sekä C-vitamiinin lähde. Luonossa karpalot viihtyvät niukkaravinteisilla nevoilla ja rämeillä sekä rantasoilla koko Suomessa.
Tyrni Tyrnissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja, ravintokuitua ja elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Vajaasta desilitrasta marjoja saa yhtä paljon C-vitamiinia kuin keskikokoisesta appelsiinista. Noin 4 - 7 % tyrnimarjan painosta on mallon ja siementen öljyä, joka koostuu pääasiassa kerta- ja monityydyttymättömistä rasvahapoista.
Vadelma Vadelma sisältää C-vitamiinia ja folaattia. kahdessa desilitrassa vadelmia on yhtä paljon C-vitaminia kuin yhdessä mandariinissa. Vadelma on myös hyvä ravintokuidun ja polyfenoleiden lähde.
Mustaherukka Mustaherukka sisältää runsaasti polyfenoleja sekä C- ja A-vitamiineja. Mustaherukassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Marjan öljy sisältää myös runsaasti hyviä rasvahappoja.
Mansikka Mansikassa on runsaasti flavonoideja ja ellagitanniineja, jotka ovat polyfenoleita. Mansikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja yhtä paljon ravintokuitua kuin porkkanassa.
Lakka Lakka sisältää ellagitanniineja (polyfenoleita) ja E-vitamiinia enemmän kuin monet hedelmät ja viljat. Se onkin kaikista villimarjoista runsaskuituisin. Lakka sisältää myös runsaasti C-vitamiinia. Jo 75 grammaa kullankeltaisia marjoja riittää kattamaan päivän saantisuosituksen.
Berriestä kysyttyä
Kokonaiset marjat, sisältäen kuoriosan ja siemenet, helposti nautittavassa, mukaan otettavassa ja maistuvassa muodossa. Berrie vastaa maailman 4 suurimpaan ruoka-alan trendiin: terveellinen, hyvänmakuinen, helppokäyttöinen ja luonnonmukainen

Kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt ainesosat on lueteltu pakkauksen ainesosaluettelossa määrän mukaan alenevassa järjestyksessä. Marjojen lisäksi tuotteessa on marja- ja hedelmäsoseita ja –mehuja, vettä, makeuttavaa omenauutetta tasoittamaan marjojen happamuutta, sitruskuitua antamaan tuotteelle rakennetta sekä sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia varmentamaan tuotteen turvallisuuden. Berrieissä on kunkin maun kohdalla optimoitu marjamäärä ja hyvä maku. Toisin sanoen marjaa on Berrieissä käytetty kunkin laadun kohdalla niin paljon että paras maku saadaan aikaiseksi.

Kyllä! Berrie on erinomainen tapa saada lapset nauttimaan päivän marjat.

Käytämme pohjoisen kasvualueen marjoja ja suosimme kotimaisia. Pohjoisella kasvualueella metsämarjat ovat ravintoarvoltaan identtisiä. Saatavuus määrää hankintapaikan. Kotimaisuusaste vaihtelee satokausien mukaan.

Käytämme laadukkaita, puhtaita raaka-aineita ja tuotannossamme noudatamme korkeaa hygieniaa ja laadukkaita valmistusmenetelmiä. Tuotantomme on FSSC- 22000 sertifioitu. Nopea kuumennus, pieni säilöntäainelisäys ja suojakaasun käyttö varmentavat tuotteen säilyvyyden. Säilöntäaineena on käytetty kaliumsorbaattia E202, joka estää tehokkaasti hiivojen, homeiden ja bakteerien kasvua. Luonnossa vastaavantyyppinen säilöntäaine on sorbiinihappo, jota esiintyy pihlajanmarjoissa.

Suojakaasu on typen ja hiilidioksidin seos, joka täyttää purkin tyhjän tilan (headspace) ja parantaa näin tuotteen säilyvyyttä

Berrie säilyy 8 kk valmistuksesta huoneenlämmössä, viileässä säilyttäminen ylläpitää tuotteen aistittavia ominaisuuksia Avattuna Berrie säilyy jääkapissa noin viikon

Omenoista valmistettu pastöroitu omenauute, joka sisältää omenan luontaisesti sisältämiä sokereita, glukoosia ja fruktoosia.

Omenaa on saatavilla raaka-aineeksi paljon, sitä viljellään lähes kaikkialla. Ja se soveltuu hyvin tiivistettäväksi uutteeksi. Omenauutteessa ei ole yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia.

Berriet eivät lakimääritelmän mukaan sisällä mitään allergeenejä. Sitruskuitu on puhdasta sitruunan kuoresta puhdistettu kuitua, eikä aiheuta oireita sitrusallergikoille. Se tuo tuotteelle rakennetta ja toimii kuitulisänä. Berrie Villi Mustikassa ja Berrie +Fiberissä käytetty sitruunamehu saattaa aiheuttaa herkimmille sitrusallergikoille yliherkkyysoireita. Omenamakeuttaja ei aiheuta yliherkkyysoireita. Berrie Tyrnin ja Berrie +Fiberin ainesosissa käytetty omenasose sekä omenatäysmehu voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita omena-allergikoille. Kaikki Berriet ovat maidottomia, laktoosittomia, gluteenittomia.

Berrie+ Fiber sisältää maissista peräisin olevaa liukenevaa kuitua. Yhdessä 100ml purkissa on enemmän kuitua kuin kaurapuurolautasellaLue lisää http://www.fibersol.com/products/fibersol-2/

Berrie +Protein sisältää härkäpapuproteiini-isolaattia. Berrie +Protein on helppo ja maistuva tapa lisätä proteiinia ja marjoja päivittäiseen ruokavalioon. Siinä on pohjoisen supermarjaan villimustikkaan yhdistetty härkäpapua (vicia faba), joka on papujen parhaimmistoa. Se on hyvä proteiinin lähde, jossa on monia välttämättömiä aminohappoja. Yhdessä 1 dl purkissa on 45 villimustikkaa ja 3 g proteiinia

Kaikki Berriet ovat täysin kasviperäisiä ja soveltuvat vegaaniseen ruokavalioon.

Berriessä on välikansi helpottamassa sen on the go –käyttöä eli purkista on helppo juoda esim. kävellessä ja sen voi antaa myös pienelle lapselle, kun ei tarvitse varoa, että Berrie valuu päälle. Jos sinusta tuntuu, että kannen alle jää Berrietä, voit lorauttaa purkkiin tilkan vettä ja nauttia sen avulla loputkin Berriet.

Berrie-purkin kansi on alumiinia ja menee metallinkeräykseen. Purkki on kaksikerroksinen: kartonkikerroksen voi repäistä irti repäisykohdasta ja laittaa kartonginkeräykseen, muovipurkki muovikansineen menee muovinkeräykseen. Jos muovinkeräystä ei ole, se menee polttojätteeseen.

Marjojen terveysvaikutukset
Marjojen terveysvaikutukset

Energiaa työpäivään

Syksyn pimetessä energia uhkaa loppua ja aamuherätykset rassaavat. Miten selvitä kaamosajasta suosiolla?  Oikotie.fiLinkki artikkeliin. Marjojen lisääminen päivittäiseen ruokav...
Lue lisää
Marjojen terveysvaikutukset

Mistä marjojen värit tulevat?

Mistä marjojen värit tulevat? Hedelmän- ja Marjanvilljelijöiden liitto  hmlry.fi14.08.2019Linkki artikkeliin Loppukesän marjat ovat maun lisäksi myös kauniita katsottavia. Kasvi...
Lue lisää
Marjojen terveysvaikutukset

Suomalaiset marjat- aivoruuan aatelia

Suomalaiset marjat ovat aivoruuan aatelia – Tutkija: "Ehdottomasti mieluummin marjoja kuin tuontihedelmiä" Yle.fi 4.10.2018Kati Latva-TeikariLinkki artikkeliin. Aivoja on tankat...
Lue lisää
Marjojen terveysvaikutukset

Marjauutteista löytyi ase superbakteereja vastaan – erinomainen tulos yhdessä antibiootin kanssa

Suomalaisten marjojen antimikrobiset yhdisteet osoittautuivat tehokkaiksi taistelussa superbakteereita vastaan, selvisi VTT:n tutkimuksessa.
Lue lisää
Marjojen terveysvaikutukset

Hyvinvoiva arki ja tiedostava kuluttaminen ovat isoimmat ruokailmiöt suomalaisten arjessa

Yle.fi 27.11.2018Markku SandellLinkki artikkeliin Ruokailmiöt 2019, KeskoLinkki raporttiin Hyvinvointiin tähtäävät ruoat ja ihmisten halu tietää, mistä ruoka tulee, näkyvät yhä ...
Lue lisää
Marjojen terveysvaikutukset

100- vuotias ja täynnä elinvoimaa

100 -vuotias ja täynnä elinvoimaa - Okinawan saaren salaisuus
Lue lisää
Suomi